Puppy’s doen het bij bijna iedereen goed. Iedereen vind puppy’s schattig en lief, ook fokkers weten dat. Echt fokkers in Nederland (en de rest van de wereld) zorgen echt goed voor hun honden. De honden hebben een stamboom, krijgen alle inentingen, worden ontwormt, krijgen anti vlooien middelen en worden opgevoed in huiselijke kringen met hun moeder. Ook mogen ze pas naar hun nieuwe baasje wanneer ze ouder zijn dan 8 weken, zijn ze gechipt en goedgekeurd door de dierenarts.

11908057_894823973924156_1387457320_n

 

Dat is zoals het hoort. Nu zijn er natuurlijk ook mensen die perongeluk een nestje krijgen en die net zo goed groot brengen, alleen hebben ze dan geen stamboom. Dat is allemaal niet erg en die honden zijn gezond en worden liefdevol groot gebracht.

Helaas is dat niet overal zo. In de oost-bloklanden (Slovakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Polen, enz.) worden de puppy’s niet zo liefdevol en vol goede zorgen groot gebracht en ook de moederhond heeft het daar niet goed, ze worden daar als productiedieren gezien. De moederhond word een paar keer per jaar gedekt en licht in een koud,vochtig schuurtje waar ze amper wat te eten krijgen. Ze mag alleen pups baren en die worden na het spenen gelijk weggehaald en worden verhandeld. Ze blijven in de landen en worden verkocht aan toeristen of ze worden door verkocht aan het buitenland.

11120034_894823930590827_1210305716_n

Zo ook gebeurt dat in België. Veel handelaars zitten in België en kopen dan voor weinig pups uit de oost-bloklanden en laten die dan enten in België bij een dierenarts die daar aan mee werkt en worden dan weer door verkocht aan handelaren in Nederland. Die Handelaren in Nederland doen dan net alsof ze een goede fokker zijn, helaas zijn ze dat niet en mensen die niet zo veel hiervan af weten geloven hun (dat ligt niet aan die mensen, want de handelaren weten precies wat en hoe ze de pups moeten verkopen). De nieuwe pup eigenaren zijn dan heel blij met hun nieuwe pup en gaan naar hun dierenarts vol trots en daar blijkt dan dat de pup, een hartafwijking heeft, een giardia besmetting, een botafwijking en/of andere ziekte heeft.

Nu waren mijn zus en ouders op vakantie in Hongarije dit jaar. Ik ben daar ook vaak geweest alleen dit jaar niet. Ze zijn naar een grote markt geweest waar ze ook puppy’s verkochten, die pups zitten dan in dunne kooitje met veel op elkaar en zien er niet goed uit. Ze hebben vaak een vies neusje, kapotte pootjes, slechte vacht, zijn mager, hebben vlooien/wormen, kijken slecht uit hun ogen en noem nog maar op. Dit is natuurlijk niet hoe je om moet gaan met dieren,het zijn geen productiedieren!

11868699_894823957257491_83493331_n

Het is dus heel belangrijk dat je goed weet waar je jou pup koopt. Koop dat ook absoluut geen pups van een markt of via goedkope advertenties op marktplaats. De pups zijn ziek, de moeder word heel slecht behandeld en wanneer jij een pup koopt heeft de fokker weer geld en gaat er gewoon mee door. Wanneer niemand meer een pup koopt van zo’n ”Broodfokker” dan heeft hij geen geld meer en geen handel meer en dat is wat we willen ze kunnen dan niet verder gaan met het fokken.

Hieronder geef ik nog een paar tips die je kan helpen wanneer je een pup wilt aanschaffen:

 Weet wat je wilt

Zoek eerst goed op internet, in boeken of vraag het na bij de dierenwinkel/dierenarts. Het is belangrijk dat je weet wat voor hond je in huis neemt en of het bij jou past. Goede voorbereiding is het halve werk!

 Ga kijken

Als het een goede fokker is mag je zo vaak als je wilt komen kijken. Je mag de moeder zien, je weet wie de vader is. De mensen doen niet geheimzinnig en je mag alles zien van de eerste weken van de pup.

 Vragen mag

Ga langs bij jou lokale dierenwinkel of dierenarts en vraag na wat een goede fokker is of waar je het best opzoek kunt gaan naar een pup. Het is helemaal niet erg om te vragen en je weet dan wel zeker dat het een goede fokker is en dat je geen broodfokker hebt gevonden.

 Het is dus belangrijk dat het handelen in puppy’s stopt. Weet waar je koopt en doe eerst goed onderzoek en neem geen te snelle beslissing (dat scheelt ook weer dierenartskosten ;-)). Hier kunt u alles vinden of de aanschaf van een pup en over verschillende hondenrassen. Nogmaals uw dierenwinkel en dierenartsenpraktijk* wilt altijd al uw vragen behandelen en wilt u graag helpen met het zoeken van een goede, lieve en vooral gezonden pup.

X Samantha

* Wil jij nou een pup aanschaffen, mag je ook altijd mij een mailtje sturen bij het contact formulier, ik help je graag als dierenartsassistente.

Foto’s door Anne van Dam